FAKTOR PENENTUAN KEPERLUAN SUMBER MANUSIA


 FAKTOR PENENTUAN KEPERLUAN SUMBER MANUSIA

1.    Perubahan Teknologi
Dengan perkembangan teknologi maklumat dan bidang sains, tenaga kerja yang mahir dalam bidang IT semakin diperlukan. Tenaga kerja mestilah mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam organisasi.

2.    Keadaan Ekonomi
Keadaan ekonomi mempengaruhi keperluan sumber manusia. Jika ekonomi meleset, organisasi akan mengurangkan bilangan pekerja melalui pemberhentian pekerja atau penamatan awal. Jika ekonomi baik, permintaan untuk pengeluaran bertambah dan lebih ramai pekrja diperlukan.

3.    Pertumbuhan Perniagaan
Jika banyak syarikat yang menjalankan perniagaan baharu, maka lebih ramai tenaga kerja diperlukan. Pertumbuhan ini juga berkait dengan operasi sesuatu organisasi, jika organisasi menambah aktiviti perniagaan, maka lebih ramai tenaga kerja diperlukan dan permintaan tenaga kerja meningkat.

4.    Pengurangan Kos

Organisasi yang ingin meningkatkan produktiviti dengan mengurangkan kos akan melakukan penstrukturan semula seperti downsizzling dan rekayasa.
FAKTOR PENENTUAN KEPERLUAN SUMBER MANUSIA  FAKTOR PENENTUAN KEPERLUAN SUMBER MANUSIA Reviewed by Kamaruddin Mahmood on 2:22:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.